Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2O94
Z7_PPGAHG8001LQD0Q5EB3TVQ1QI3
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12KB5

с. Садовец

Дата на публикуване: 02.10.2020
Последна актуализация: 23.03.2021

Село Садовец се намира в Северна България, община Долни Дъбник, област Плевен. Лежи на границата на две природни области – Дунавската равнина и Предбалкана, върху земите, включени в средното поречие на реките Искър и Вит. Намира се на 30 km югозападно от Плевен, на 25 km североизточно от Червен бряг, на 9 km югозападно от жп гарата на село Телиш и на 10 km от с. Ракита. По регулационен план земите му възлизат на 228 хектара.

Селото има равнинно-хълмист релеф, опасано е от три страни с ниски възвишения, а от изток и североизток е широко отворено за нахлуването на студените въздушни маси през зимата и есента. Спада към умереноконтиненталната климатична област, а една малка част към преходноконтиненталната.

Всяка година през най-близката до 22 септември събота и неделя е панаирът на селото. Това събитие се провежда в местността Корея и представлява събиране на много сергии и няколко „въртележки“ на едно място. През месец октомври е съборът на селото, който не се отбелязва по специален начин, а просто семействата от селото се събират на трапезата.

Забележителности:

  • Местността Гарвандол е много красиво и прятно за почивка край реката, място на около 7 km от селото. Там хората от селото имат бунгала, но не се поддържат и за момента няма начин да се развие някъкав вид туризъм.
  • Местността Студенец - В нея се намира т.н. „Манастир“, който е бил римска наблюдателна кула, но не се поддържа по никакъв начин.